聯絡設計師
浩室設計
浩室設計
設計總監:邱炫達
地      址:桃園縣桃園區同安街570號
電      話: 03-358-1067
傳      真: 03-358-2156
website
 
設計理念

在複雜的世界中,看見簡單的可貴;在簡約的哲學中,嘗試華麗的顛覆行為。

從來沒有停止對於美感的追隨,我們調整光影,創造機能,堆砌角度,悠然行走於不可能的道路。

一直以來,嘗試串連空間、分隔內外,持續探究表與裡的差異,混和時尚與懷舊、人文及古典,創造獨一無二的設計語彙。

空間創作無限制,設計也無界限,在考量實用與美觀外,能否兼具獨特性與趣味性的延伸吸引度,值得讓人玩味醒思。

 
相關經歷

得獎紀錄

2020  義大利A' Design Award設計大獎室內設計類 銀獎 (反樸歸真-浩室辦公室)

2020  義大利A' Design Award設計大獎室內設計類 鉰獎 (以裁縫之名)

2020  義大利A' Design Award設計大獎室內設計類 鉰獎 (即景之奏)

2020  韓國 Asia Design Prize Winner (寧靜的目標)

2020  韓國 Asia Design Prize Winner  (以裁縫之名)

2019  韓國K-Design Award Winner  (即景之奏) )

2019  韓國K-Design Award Winner  (以裁縫之名)

2020  德國German Design Awards 室內設計類 Winner (寧靜的目標)

2019  美國Spark Award 室內設計類 銅獎 (反樸歸真-浩室辦公室)

2019  柏林 Berlin Design Awrads  室內設計類 金獎(即景之奏)
2019  英國FX Award International Desing Finalist (反樸歸真-浩室辦公室)

2019  法國InnoDesign Award室內設計類 銅獎 (即景之奏)

2019  美國Muse Design Awards 室內設計類 金獎 (即景之奏)
2019  美國Muse Design Awards辦公室設計類 金獎 (反樸歸真-浩室辦公室)

2019  雪黎SYDNEY Design Awards short list (即景之奏)
2018  美國IDA Design Awards 空間設計類 銀獎 (寧靜的目標)

2018  ADA Asia Design Award 亞洲設計獎 金獎 (寧靜的目標)
2018  英國London Design倫敦設計大獎 銀獎 (寧靜的目標)
2018  義大利A' Design Award設計大獎 鐵獎 (寧靜的目標)
2018  國際IDEA-TOPS艾特獎 樣板房設計 優秀獎 (即景之奏)
2018  國際IDEA-TOPS艾特獎 公寓設計 優秀獎 (寧靜的目標)
2018  國際IDEA-TOPS艾特獎 辦公室空間設計 優秀獎 (反樸歸真-浩室辦公室)
2018  美國Spark Award Finalist (寧靜的目標)
2018  韓國K-Design Award Finalist (寧靜的目標)
2018  中國 C+Design Awards 最佳創意作品 銀獎 (寧靜的目標)
2018  中國室內設計50強資專家設計師 (寧靜的目標)
2018  40under40 台灣傑出青年設計師
2018  第六屆台灣空間美學新秀設計師新秀人氣獎
2016  Dulux Color Award得利空間色彩大賞  趨勢色彩應用組 銅獎 ( 衝突二元論)

韶光1960 The time, 1960

 

設計說明

設計風格 日式禪風混搭風 房屋類型 電梯華廈 居住成員 1人
空間坪數 60坪
室內格局 1 房2廳2衛
主要建材 進口手作塗料、超耐磨地板、進口系統板材、環保木材、乳膠漆、鍍釱板
設計概念

設計說明

汲取日式禪風的精隨,融入對台灣古樸文化的情感,堆疊豐富的場景變化。揚棄過於繁複的線條、華麗的裝飾,自然淡雅的設計由地坪向上渲染。天幕保留原始結構的壁面,粗曠的水泥質感讓空間柔中帶剛,形塑恰到好處的張力平衡。

With a delightful blend of refinement and simplicity of Taiwanese culture, the house features the essence of Japanese Zen style, piling up rich variations in different scenes. The overly complicated lines and ornate decorations are abandoned. Natural and elegant design starts from the floor upwards. The canopy retains the original structure of the walls, and the rough texture of the concrete makes the space filled with both softness and strength, creating a right balance.

理念

在五光十色的城市裡,讓家成為一處最舒適的堡壘。”懷舊復古”為核心概念,以簡樸內斂的設計手法結合大量的木元素創造無垢空間。光影的蔓延隨著量體在地坪落下淺影,營造人文詩意的忘俗之所。

In the hustle and bustle city life, home is the most comfortable castle. With “nostalgia and retro" as the core concept, the simple and restrained design technique combines plenty of wooden elements to create a spotless and pure space. Lights and shadows follow the mass and leaves light silhouette, establishing a humanistic and poetic place of tranquility.

 

外觀

推開大門,濃郁的日式氛圍填滿視線,讓心緒逐步寧靜下來。

After opening the door, the rich Japanese atmosphere welcomes you and gradually calms the mind.

木元素的鋪展始於足底觸感,並向上延伸為隔屏及機櫃。順著筆直的動線望向架高的和室,穿透性的木格柵篩落光影灑下時序軌跡。

The spread of wooden elements begins on the ground and extends upward to the partitions and cabinets.

Following the straight line towards the elevated Japanese-style room, you can see the wooden grilles filter lights in, thereby creating moments to enjoy.

手作的樸質感表現於壁面,與天幕的原始水泥肌理相互呼應,外裸的燈軌及螺旋風管,增添無華的空間面貌。

The rustic handmade feeling is expressed on the wall surface, echoing the original concrete texture of the canopy. The exposed light tracks and the spiral air ducts add an old-time feeling to a rustic setting.

空間中最衝突擺件莫過於金屬材質的中島,看似不連貫的風格卻為復古的宅邸中注入一抹現代氣息,平衡過於仿舊的制式感。

The most contrasting element in the space is the metallic kitchen island. A seemingly disjointed style that injects a touch of modernity into the vintage mansion, balancing the overly old-fashioned style.

以地坪的轉換劃設餐廳區,天幕及餐桌皆以實木組構,天然的節點醞釀醇厚沉穩的用餐時光。

The dining room is designed with a change of flooring. The canopy and dining table are made of solid wood, creating a mellow and calm dining experience with natural nodes.

步入臥室,大開幅的窗戶將戶外綠意延攬入室,並以清新的無印風格打造愜意的舒眠感受。

In the bedroom, a large window invites the greenery from outside and builds up a relaxing sleep environment in a fresh, cozy style.

 

功能

利用通透性的材質、相異的地材、彈性的傢俬,打開場域的佈局,在步入門後即能感受空間的舒心遼闊。

The use of transparent materials, different types of flooring, and flexible furniture truly opens the layout and adds a sense of comfort as soon as you step inside.

室內的風雅延伸至戶外庭園,以碎石道、石板、石桌、苔庭、竹籬表現日式造景中枯山水的寂靜意象。溫暖的光源從間隙中探出,夜幕低垂後光暈隨形而上,勾勒更為幽靜的日式情懷。

The elegance extends to the outdoor garden as well. Gravel paths, stone slabs, stone tables, moss garden, and bamboo hedges make a beautiful Japanese landscape, expressing tranquility of beauty. Warm lights peek through the gaps. With the nights slowly getting darker, the lights add a more peaceful Japanese atmosphere.

差異化

以1950年代為背景,從玄關的隔屏、電視主牆的機櫃、軟件家具及擺件皆能感受濃厚的敘事味道。一場穿越時空的旅程,運用今昔的交織擦撞情感的火花。

The space has key characteristics of a classic 1960's home. A story can be told with the partition of the entrance, the cabinet next to the main TV wall, the soft furniture, and ornaments. It is like a journey through time and space. With the interweaving of the present and the past, a spark of emotions is presented.

影響力

考量環境的永續發展,在建材上使用健康無毒的有機建材及環保材料,達到友善的居住空間。並選用可耐久使用的家具,降低資源的浪費,也讓空間歷久彌新。

We use organic, and environmentally friendly materials that are healthy and non-toxic to create a friendly living space. In addition, we use durable furniture to reduce waste of resources. Therefore, the space will be a source of pleasure to you for a long time to come.